Badmintonregels

Badminton is een sport die al sinds de 16e eeuw bestaat. De sport wordt binnenshuis gespeeld en het hoogtepunt komt van de Olympische evenementen. De sport is erg populair in Aziatische landen zoals China en India, waarbij deze landen het voortouw nemen door enkele van 's werelds beste spelers voort te brengen.

Doel van het spel

Het doel van badminton is om de shuttle over het net te slaan en deze op de daarvoor bestemde speelvelden te laten landen. Als je tegenstander erin slaagt de shuttle terug te sturen, vindt er een rally plaats. Als je deze rally wint, d.w.z. je tegenstander dwingt om de shuttle uit of in het net te slaan, dan win je een punt. Je moet 21 punten winnen om een ​​set te winnen, waarbij de meeste wedstrijden de beste van 3 sets zijn. Op beide services kunnen punten worden gewonnen.

Spelers en uitrusting

Er zijn twee vormen van badminton, enkel en dubbel (het is ook mogelijk om gemengd dubbel te spelen). Elke speler mag een racket met snaren gebruiken (vergelijkbaar met een tennisracket maar met een kleiner blad) en een shuttle. De shuttle bestaat uit een halfronde bal aan de onderkant en een veerachtig materiaal rond de bovenkant. Je kunt alleen echt de onderkant van de shuttle raken en als de zwaartekracht in het spel komt, zal de bal altijd naar beneden gericht zijn. Je mag de shuttle maar één keer raken voordat deze de grond raakt of over het net gaat.

De baan is 6,1 meter breed en 13,4 meter lang. Over het midden van het rechthoekige veld hangt een net dat op 1.55m loopt. Langs elke kant van het veld lopen twee tramlijnen. De binnenlijnen worden gebruikt als parameter voor enkelspel, terwijl de buitenlijn wordt gebruikt voor een dubbelspel.

Scoren

Een punt wordt gescoord wanneer je de shuttle met succes over het net slaat en deze in het veld van je tegenstander laat landen voordat ze hem raken. Een punt kan ook worden behaald wanneer je tegenstander de shuttle in het net of buiten de parameters slaat.

Het spel winnen

Om een ​​spel te winnen moet je 21 punten eerder hebben dan je tegenstander. Als je dat doet, heb je die set gewonnen. Als de scores gelijk zijn aan 20-20, dan komt het erop aan welke speler twee duidelijke punten voorsprong weet te behalen. Als de punten nog steeds gelijk zijn op 29-29, dan zal het volgende punt de winnaar van de set bepalen. Als je het algehele spel wilt winnen, moet je 2 van de 3 gespeelde sets winnen.

Regels van badminton

• Een spel kan plaatsvinden met twee (enkel) of vier (dubbel) spelers.
  • Een officiële wedstrijd moet binnen worden gespeeld op de juiste baanafmetingen. De afmetingen zijn 6.1m bij 13.4m, Het net bevindt zich door het midden van het veld en is ingesteld op 1.55m.
  • Om een ​​punt te scoren moet de shuttle binnen de grenzen van het speelveld van de tegenstander raken.
  • Als de shuttle het net raakt of landt, krijgt je tegenstander een punt.
  • Spelers moeten diagonaal over het net serveren naar hun tegenstander. Als er punten worden gewonnen, gaan de serveerstations van de ene naar de andere kant. Er zijn geen tweede service, dus als je eerste service uitgaat, wint je tegenstander het punt.
  • Een service moet onder de arm en onder de taille van de serveerder worden geraakt. Het is niet toegestaan ​​om bovenhands te serveren.
  • Elke game begint met een toss om te bepalen welke speler als eerste zal serveren en aan welke kant van het veld de tegenstander wil beginnen.
  • Zodra de shuttle 'live' is, mag een speler zich naar believen over het veld bewegen. Ze mogen de shuttle van buiten het speelveld raken.
  • Als een speler het net aanraakt met een deel van zijn lichaam of racket, wordt dit als een fout beschouwd en krijgt zijn tegenstander het punt.
  • Een fout wordt ook genoemd als een speler zijn tegenstander opzettelijk afleidt, de shuttle wordt gevangen in het racket en vervolgens weggeslingerd, de shuttle twee keer wordt geraakt of als de speler de wetten van badminton blijft overtreden.
  • Elke wedstrijd wordt gejureerd door een scheidsrechter op een hoge stoel die de wedstrijd overziet. Er zijn ook lijnrechters die controleren of de shuttle binnenkomt of niet. De scheidsrechter heeft dwingende uitspraken over overtredingen en fouten.
  • Let mag worden afgeroepen door de scheidsrechter als zich een onvoorziene of toevallige omstandigheid voordoet. Dit kan zijn dat de shuttle vast komt te zitten in de weddenschap, server serveert voor zijn beurt, een speler was niet klaar of een beslissing die te dichtbij is om te callen.
  • De game heeft slechts twee rustperiodes in de vorm van een rustperiode van 90 seconden na de eerste game en een rustperiode van 5 minuten na de tweede game.
  • Als de wetten voortdurend door een speler worden overtreden, heeft de scheidsrechter de macht om die speler punten te geven met aanhoudende fouten, waardoor de set of zelfs de wedstrijd wordt verbeurd.