Steve Guerdat en Alamo winnen Rolex Top 10 Finale in Genève

De top 10 rijders van over de hele wereld namen deel aan een van de meest opwindende klassen van het jaar, de Rolex IJRC Top 10 Final, in het iconische CHI Genève. Een klasse waarin alleen 's werelds top 10 gerangschikte rijders worden uitgenodigd om te strijden om de beste onder hen te worden genoemd. Tot de elite van ruiters die zich verzamelden om dit imposante parcours af te leggen, behoorden Rolex' ruitergetuigenissen, Steve Guerdat en Martin Fuchs.

De wereldberoemde baanontwerper Gérard Lachat heeft een imposant en technisch uitdagend parcours samengesteld over twee ronden, wat een spannende wedstrijd voor het geboeide publiek garandeert. De eerste die de beruchte Palexpo-arena betrad, was de Ben Maher uit Groot-Brittannië die met Explosion W reed.

De eerste heldere nacht kwam van Niels Bruynseels op Gancia de Muze, die precisie en vastberadenheid aan de dag legde terwijl hij over het parcours gleed en eindigde in 63,03 seconden, waarmee hij de lat hoog legde voor de aanstaande renners.

Toen de gordijnen voor de ingang van de arena opengingen om een ​​van de thuisfavorieten en Rolex' nieuwste Testimonee Martin Fuchs te onthullen, stond het publiek op om zijn onberispelijke, foutloze ronde te aanschouwen in zijn eerste Rolex IJRC Top 10 Final. Wereld nr. 1, Harrie Smolders kwam als volgende, produceerde een moeiteloze ronde en ging foutloos in de tweede snelste tijd, net achter Bruynseels op het klassement. De arena werd vervolgens getrakteerd op een tweede Zwitserse rijder, zoals Rolex Testimonee en winnaar van 2010 Steve Guerdat beweerden. Guerdat was dit jaar in topvorm en de betoverde menigte produceerde een oorverdovend applaus toen hij dit veeleisende parcours aflegde in een tijd van 63,78 seconden.

Daniel Deusser, McLain Ward en Henrik von Eckermann gingen ook foutloos en eindigden de eerste ronde in de competitie met in totaal zeven foutloze punten en zorgden voor een spannende climax in de tweede ronde van de Rolex IJRC Top 10 Final.

De tweede ronde verwelkomde de eerste vier rijders, Peder Fredricson, Marcus Ehning, Daniel Deusser en Rolex Testimonee Steve Guerdat. Deusser zette zijn concurrenten onder druk door een snelle foutloze ronde te maken in een tijd van 41,53 seconden, waardoor hij naar de top van het klassement kwam. Maar de volgende die volgde was Rolex Testimonee Steve Guerdat, die de arena opdreef met zijn gedurfde en nauwkeurige rijstijl, een perfecte foutloze ronde uitvoerde en Deusser's tijd met 1,78 seconden versloeg.

Mede-Zwitserse rijder en Rolex Testimonee, Martin Fuchs produceerde een mooie foutloze maar ondanks zijn beste inspanningen kon hij de tijd van Guerdat niet verslaan. Ook Henrik von Eckermann en McLain wisten foutloze rondes te rijden, maar geen van beide rijders kon het klassement aanvoeren. In de hoop zijn eerdere ronde te evenaren, deed Harrie Smolders een dappere poging, maar het mocht niet zo zijn, want hij verliet de arena op vier fouten. Winnaar van de Dutch Masters in maart van dit jaar, en als laatste te gaan, was Niels Bruynseels, bekend als een van de snelste rijders op het circuit. Bruynseels probeerde Guerdat te overtreffen, maar betaalde de prijs door een hek neer te halen.

Het patriottische publiek was in vervoering toen Rolex Testimonee Steve Guerdat op zijn briljante ruin Alamo ongeslagen bleef en tot winnaar werd gekroond van de 2018 Rolex IJRC Top 10 Final. Het resultaat zorgde ervoor dat Henrik von Eckermann en McLain Ward de tweede en derde plaats veiligstelden.

Een opgewonden Guerdat zei over zijn overwinning:"Ik had Alamo gepland voor de finale, hij is een nerveus paard, maar ik had een goed gevoel bij hem in de warming-up en in de eerste ronde, dus ik besloot ervoor te gaan in de sprong- uit. Alamo reageerde prachtig op wat ik hem vroeg te doen, ik ben erg trots op hem.”

Guerdat zet de successen van mede Rolex Testimonees, Scott Brash, Kent Farrington, Eric Lamaze en Kevin Staut voort met Testimonees die de titel voor vijf opeenvolgende jaren veiligstellen.

De gepassioneerde fans van de paardenwereld zullen nu reikhalzend uitkijken naar de Rolex Grand Prix, die zondag plaatsvindt. Dit is de laatste Major in de Rolex Grand Slam of Show Jumping, en een van de meest verwachte klassen van het jaar.