Olivier Robert wint Massimo Dutti Trophy op CSI5* A Coruña

Olivier Robert won in de moeilijkste CSI 5*-proef van A Coruña, de Prijs Massimo Dutti. De Gallische ruiter won met Eros de barrage in de 1.50 meter proef in een tijd van 35,97 seconden. Robert maakte een geweldige dag voor de Franse vertegenwoordiging, aangezien twee van de hoogste categorie trofeeën werden gewonnen door renners uit dat land.

Duitsland bereikte in Casas Novas voor het eerst het podium op de tweede plaats dankzij Christian Kukuk en Limoncello NT, die 26 honderdsten verwijderd waren van de winnende tijd (36,23 seconden). De Belg Jos Verlooy, die Igor reed, werd derde met een tijd van 36,60 seconden.

De Nederlandse ruiters Maikel en Eric Van der Vleuten behaalden respectievelijk de vierde en vijfde plaats, gevolgd door Laura Renwick (GBR) en Edwina Tops Alexander (AUS) en de Belgische Françoise Mathy Jr.

Slechts acht inschrijvingen van 37 wisten zich te plaatsen voor de barrage in de laatste proef van de dag voor de overvolle tribunes. Met in veel gevallen minder dan een seconde verschil, deden de renners hun best om de opening van de XXXVII-editie van de A Coruña-competitie te claimen. Allemaal behalve Mathy eindigden zonder fouten.

Prijs Engel &Völkers

Eerder ging de eerste overwinning van het 5* concours naar Frankrijk, dankzij de dominantie van Guillaume Foutrier in de Prijs Engel &Vólkers. Met een hoogte van 1,45 meter en gelopen volgens de regels van 'Fault &Time' stopten Foutrier en Tchin de la Tour de tijd op 62,69 seconden. Het was het beste resultaat van de slechts 15 paren die de ronde wisten te voltooien op een totaal van 41 deelnemers.

De Franse amazone degradeerde de Italiaan Luca Maria Moneta naar de tweede plaats. Luca Maria Moneta, op de rug van Neptunus, zette de te verslaan tijd in 62,72 seconden. Ook Spanje stond dankzij de dappere Paola Amilibia op het podium. Ze leidde Chac Balou N naar de derde positie met een foutloze tweede ronde van 63.19, die hartelijk werd toegejuicht door het publiek.

Spaanse overwinningen in twee CSI2*-tests

De dag begon in Larín met puur Spaanse podia in beide tests van de 2*-competitie. In de openingssnelheidsklasse behaalden Pablo Valle, Pedro Mateos en Otti Verdú de beste tijden in de 1.30 meter proef. De eerste die de lat hoog legde, was de Catalaanse Otti Verdú, toen ze de ronde in 49,98 seconden eindigde op Twiggy Ka. Het duurde niet lang voordat Valle het leiderschap van haar terugnam met Danthe RDPS (48,61 seconden), en Pedro Mateo eindigde als tweede met 49,02 seconden aan boord van zijn 10-jarige Ultra Lord.

Deze proef werd gevolgd door de Prijs NH Collection, 1,40 meter in twee fasen, waarin de renner Paloma Barceló de beste tijd neerzette met Vivaldi D’Hyrencourt:22,66 seconden. Samen met Inés had Barceló in haar eerste ronde al 0 strafpunten behaald. Maar het was in haar tweede poging dat ze zeker de overwinning opeiste. Diana Marse-Lafarge was de enige die haar leiderschap in gevaar kon brengen, toen ze in de tweede ronde de tijd stopte op 22,66 seconden met Voila Lara. Ze behaalde uiteindelijk de tweede plaats, gevolgd door Kevin González de Zárate en Urbain des Grezils, die de tijd stopten op 22,94 seconden.