Voetbal (voetbal) regels

Voetbal (Voetbal) is een van de oudste sporten ter wereld en daarmee ook; het is ook een van de meest erkende. Het hoogtepunt van het internationale spel komt in de vorm van het Wereldkampioenschap voetbal. Er zijn ook toernooien zoals het EK, Copa America en de African Cup of Nations. In eigen land komen de sterkste competities uit Engeland (English Premier League), Spanje (La Liga), Italië (Serie A) en Duitsland (Bundesliga). In delen van de wereld wordt de sport ook wel voetbal genoemd.

Doel van het spel

Het doel van voetbal is om meer doelpunten te scoren dan je tegenstander in een speeltijd van 90 minuten. De wedstrijd is opgedeeld in twee helften van 45 minuten. Na de eerste 45 minuten nemen de spelers een rustperiode van 15 minuten, de zogenaamde rust. De tweede 45 minuten worden hervat en elke door de scheidsrechter geschikt geachte tijd (blessuretijd) zal dienovereenkomstig worden toegevoegd.

Spelers en uitrusting

Elk team bestaat uit 11 spelers. Deze bestaan ​​uit een keeper en tien veldspelers. De afmetingen van het veld verschillen per terrein, maar zijn ongeveer 120 meter lang en 75 meter breed. Op elk veld heb je een doos van 6 yard naast de doelmond, een doos van 18 yard rond de doos van 6 yard en een middencirkel. Elke helft van het veld moet qua afmetingen een spiegelbeeld zijn van de andere.

In wezen is de uitrusting die nodig is voor een voetbalwedstrijd een veld en een voetbal. Daarnaast zijn er spelers te vinden met voetbalschoenen met noppen, scheenbeschermers en bijpassende strips. De keepers zullen bovendien gewatteerde handschoenen dragen, aangezien zij de enige spelers zijn die de bal mogen hanteren. Elk team heeft een aangewezen kapitein.

Scoren

Om te scoren moet de bal in het doel van je tegenstander gaan. De hele bal moet over de lijn zijn om een ​​legitiem doelpunt te zijn. Een doelpunt kan gemaakt worden met elk lichaamsdeel behalve de hand of arm tot aan de schouder. Het doel zelf bestaat uit een frame van 8 voet hoog en 8 yards breed.

Het spel winnen

Om te winnen moet je meer doelpunten maken dan die van je tegenstanders. Als de scores na 90 minuten gelijk zijn, eindigt de wedstrijd als een gelijkspel, behalve in bekerwedstrijden waar de wedstrijd kan worden verlengd en zelfs een strafschoppenserie om de winnaar te bepalen. Spelers moeten hun voeten gebruiken om de bal te trappen en het is verboden hun handen te gebruiken, behalve keepers die elk deel van hun lichaam kunnen gebruiken binnen de 18-yard-box (waarover meer te vinden is in het volgende gedeelte).

Voetbalregels (Voetbal)

• Een wedstrijd bestaat uit twee helften van 45 minuten met daartussen een rustperiode van 15 minuten.
  • Elk team mag minimaal 11 spelers hebben (inclusief 1 keeper die de enige speler is die de bal mag hanteren binnen de 18 yard box) en er zijn minimaal 7 spelers nodig om een ​​wedstrijd te vormen.
  • Het veld moet gemaakt zijn van kunstgras of natuurgras. De grootte van de staanplaatsen mag variëren, maar moet binnen 100-130 meter lang en 50-100 meter breed zijn. Het veld moet ook worden gemarkeerd met een rechthoekige vorm rond de buitenkant die buiten de baan staat, twee zes werfdozen, twee 18 yard dozen en een middencirkel. Een plek voor een penalty op 12 yards van beide doelen en middencirkel moet ook zichtbaar zijn.
  • De bal moet een omtrek hebben van 58-61 cm en een cirkelvorm hebben.
  • Elk team kan maximaal 7 vervangende spelers noemen. Er kunnen op elk moment van de wedstrijd gewisseld worden, waarbij elk team maximaal 3 wissels per partij kan uitvoeren. Als alle drie de wissels worden gemaakt en een speler moet het veld verlaten vanwege een blessure, moet het team spelen zonder vervanger voor die speler.
  • Elke wedstrijd moet een scheidsrechter en twee assistent-scheidsrechters (grensrechters) bevatten. Het is de taak van de scheidsrechter om op te treden als tijdwaarnemer en eventuele beslissingen te nemen die moeten worden genomen, zoals fouten, vrije trappen, ingooien, strafschoppen en op tijd toegevoegd aan het einde van elke helft. De scheidsrechter mag de assistent-scheidsrechters op elk moment in de wedstrijd raadplegen over een beslissing. Het is de taak van de assistent-scheidsrechter om buitenspel in de wedstrijd te herkennen (zie hieronder), inworpen voor een van beide teams en waar nodig ook de scheidsrechter helpen bij alle besluitvormingsprocessen.
  • Als het spel moet worden verlengd omdat beide teams gelijk staan ​​in een wedstrijd, worden er 30 minuten toegevoegd in de vorm van twee helften van 15 minuten na de toegewezen 90 minuten.
  • Als teams na extra tijd nog steeds gelijk staan, moeten penalty's worden genomen.
  • De hele bal moet de doellijn passeren om als doel te gelden.
  • Voor overtredingen kan een speler een gele of rode kaart krijgen, afhankelijk van de ernst van de overtreding; dit komt neer op het oordeel van de scheidsrechter. Geel is een waarschuwing en een rode kaart is een ontslag van die speler. Twee gele kaarten zijn gelijk aan één rode. Als een speler eenmaal van het veld is gestuurd, kan deze niet meer worden vervangen.
  • Als een bal buiten het spel gaat van een tegenstander in een van de zijlijnen, wordt deze gegeven als een inworp. Als de bal buiten het spel gaat van een aanvallende speler op de basislijn, is het een doeltrap. Als het van een verdedigende speler komt, is het een hoekschop.

De buitenspelregel in het voetbal

Buitenspel kan worden gegeven wanneer een aanvallende speler voor de laatste verdediger staat wanneer de pass naar hem wordt doorgespeeld. Het buitenspelgebied is ontworpen om spelers te ontmoedigen om gewoon rond het doel van de tegenstander te blijven wachten op een pass. Om on-side te zijn, moeten ze achter de laatste verdediger worden geplaatst wanneer de bal naar hen wordt gespeeld. Als de speler voor die laatste verdediger staat, wordt hij als buitenspel beschouwd en wordt een vrije schop voor het verdedigende team gefloten.

Een speler kan niet op de eigen helft buitenspel staan. De keeper telt niet als verdediger. Als de bal achterstevoren wordt gespeeld en de speler staat voor de laatste verdediger, dan wordt hij geacht geen buitenspel te staan.