Burton Albion 5-2 Accrington Stanley Zes dingen:Akins de held

“Eh… proost Lucas, je kunt me nu neerleggen” https://www.burtonalbionfc.co.uk/ (Credit:John Potts en Richard Holmes)

Lucas Akins werd zaterdag de topscorer aller tijden van Burton Albion in de EFL. toen zijn brace de Brewers hielp aan een verdiende 5-2 overwinning op het met degradatie bedreigde Accrington Stanley. Dit zijn onze zes dingen uit de wedstrijd.

Burton's eerste helft druk

Ondanks een behoorlijke druk in het begin, Accrington stond in de eerste helft grotendeels op de achterste voet, toen ze moesten vertrouwen op Jonny Maxted. Halverwege de eerste helft werden de handpalmen van de doelman gestoken door de drive van Kyle McFadzean. voordat hij vervolgens Jamie Allen met zijn voeten ontkende net voor het halfuur. Burton vormde een bedreiging aan de linkerkant met de avontuurlijke linksback Colin Daniel die goed combineerde met de keurigvoetige Scott Fraser - Marcus Harness zag er ook levendig uit in de kanalen, zelfs als hij moeite had om kansen te vinden om op zijn favoriete linkervoet te schieten.

Stanley's dubbele sucker-punch

Nigel Clough's kant had de overhand, het was dan ook een verrassing dat de bezoekers in de 37e minuut op voorsprong kwamen. Janoi Donacien, plaatsvervangend linksback, pakte een uitstekende diagonale bal naar Billy Kee, die Daniel tegenhield om neer te halen voor Sean McConville, onbetwist door Jake Buxton, om door de benen van Bradley Collins te prikken. De kant van John Coleman verdubbelde vervolgens hun voorsprong slechts drie minuten later, toen Daniel Barlaser een inch-perfecte steekpass pakte om Jordan Clark te bevrijden, die werd fout gemaakt door Collins voordat Kee de stip omzette. Belangrijk voor de gastheren, ze halveerden de achterstand voor de rust toen Fraser de aandacht van Barlaser ontweek om te combineren met Harness en de bal in de verre hoek te stoppen, maar ze zouden zelfs bedroefd kunnen zijn om achter te lopen.

Templeton of Accrington ondergang

Hoewel Burton het eerste uur goed speelde, het feit dat ze twee aanvallers op het veld hadden in plaats van drie - waarbij noch Lucas Akins noch Marcus Harness een orthodoxe spits waren - betekende dat ze moeite hadden om de verdedigers echt te bezetten. Halverwege de tweede helft werd het evenwicht in hun aanvallende spel echter goed hersteld. toen wijd naar voren David Templeton de meer conservatieve Kieran Wallace aan de linkerkant verving. Die wijziging betekende dat toen een van het fronttrio een deel van het creatieve werk tussen de regels deed, ze hadden nog steeds twee andere spelers die waarschijnlijk in het strafschopgebied zouden inbreken en aan het einde van hun zetten zouden komen. Dit had een transformerende impact op de dynamiek van het spel, met McFadzean - die de hele middag agressie en uitstekende balkwaliteiten als centrale verdediger had getoond - die binnen vier minuten nadat Templeton opkwam een ​​prachtige vrije trap binnenschoot.

Geschiedenis makende Akins

Accringtons halfslachtige pers - die waarschijnlijk altijd gaten achterlaat, maar vooral in een 4-4-2 - stelde Burton in staat om de bruisende Jamie Allen door te spelen op doel en hoewel de voormalige Rochdale-middenvelder werd geweigerd door Janoi Donacien's doellijnblok, Harvey Rodgers liet vervolgens zijn been uit op Templeton, waardoor Akins vanaf de plek kan converteren. Door dat doelpunt werd Akins Burtons topscorer aller tijden in de EFL - ironisch genoeg zijn tegenstander Billy Kee ingehaald - maar de trouwe dag van de Brewers zou nog beter worden. Hij maakte het juiste kanaal zijn eigen en, nadat hij Templeton op 82 minuten had afgeslagen voor een tap-in, hij voltooide zijn brace in de laatste minuut van de normale tijd vanaf de stip, na de bodycheck van Mark Hughes. Het enige dat de dag van de 30-jarige specialer zou hebben gemaakt, zou een hattrick zijn geweest, maar je kunt niet alles hebben.

Slechte dag voor Coleman's kant

Dit was een enorm teleurstellend resultaat en een prestatie in de tweede helft van Accrington, die er niet in slaagden om een ​​van de kwaliteiten te behouden die hen in staat stelden om goed te beginnen:namelijk coherent persen en de bereidheid om de bal onder druk vast te houden. Duidelijk, ze misten de non-stop running van Paul Smyth en terwijl de meedogenloze sluiting van Scott Brown de vroege afwezigheid van de Noord-Ier goedmaakte, hij had begrijpelijkerwijs niet het uithoudingsvermogen om dat werk zo hoog op het veld te houden en daarom moest er een rolwisseling zijn die zich misschien niet leende voor een coherente weergave, ondanks een behoorlijke verschuiving van Sam Finley. evenzeer echter de Reds hebben een aantal redelijke technici en zijn op hun best als ze nauw samenwerken in de andere helft; ze moeten moediger aan de bal zijn om dat link-up-spel te beginnen. Accrington zijn, echter, doet het nog steeds erg goed om op dit niveau te concurreren.

Zou Burton kunnen pushen?

De 4-0-nederlaag van Doncaster Rovers bij Luton betekent dat ze zonder overwinning zijn in zeven competitiewedstrijden met slechts drie doelpunten in die reeks; die run zorgde ervoor dat ze tijdelijk een punt achter Peterborough vielen, met een wedstrijd in de hand - en Posh-fans zijn niet al te optimistisch over hun vooruitzichten met midtable-vorm sinds de herfst. Dit alles betekent dat er potentieel is voor een late renner om de race voor de zesde te crashen - en Burton zou in de rekening kunnen passen. De troepen van Clough hebben back-to-back wedstrijden gewonnen met acht doelpunten – vijf voor de eerste keer in een competitiewedstrijd in bijna een half decennium – en in de EFL Cup hebben we ze drie overwinningen zien behalen op tegenstanders uit de hogere divisies . Er is een echte energie aan deze kant van Brewers, die met onberispelijke consistentie drukt en een serieuze bedreiging vormt in de overgang - hun seizoen is misschien nog niet voorbij.