Brighton 1-2 Newcastle:zes dingen

Toon viert de overleden winnaar van Ayoze – Chroniclelive.co.uk

Newcastle's late comeback in Brighton zorgde ervoor dat ze zegevierden in een cruciale wedstrijd aan de top van het kampioenschap, maar wat zijn de belangrijkste gespreksonderwerpen?

Darlow hield Newcastle erin

Brighton ging door via Glenn Murray's 10e minuut penalty, maar het feit dat ze niet meer scoorden in de eerste 20 was grotendeels te danken aan Karl Darlow. De doelman palmde de felle drive van Bruno weg en redde van dichtbij op Sam Baldock. Darlow ontkende Murray vlak voor rust, Knockaert vlak daarna en bij 1-0, hij hield zijn zijde lang genoeg in het spel om een ​​comeback te maken.

Pocognoli-blessure hinderde Brighton

Sebastien Pocognoli speelde een vaste rol in de vroege controle van Brighton, maar ging er na 18 minuten vandoor met een liesprobleem. Zijn blessure komt in een minder dan ideaal gebied voor de Seagulls met Gaetan Bong en Liam Rosenior ook uit. De vervanger van Pocognoli op de linksback was Chelsea-huurling Fikayo Tomori, een rechtsback van beroep met beperkte ervaring en de tiener werd natuurlijk een doelwit. DeAndre Yedlin en Christian Atsu gecombineerd rechts, de eerste boort over voor de laatste om op doel te schieten, maar recht op David Stockdale.

Gemengd spel voor Stockdale

De doelman redde een poging van Yoann Gouffran in de eerste helft, daarna hield hij na rust een vrije trap van Shelvey en een kopbal van de invaller Daryl Murphy van Toon, die voor een fysieke aanwezigheid zorgden. Een ander werk was echter zelf toegebracht, toen de korte pass van Stockdale werd onderschept door Gouffran, maar de doelman boetete voor zijn fout en de heerszuchtige Shane Duffy voltooide de klaring. Alle knagende twijfels over zijn besluitvorming werden verdiept toen, met Glenn Murray op weg om de bal weg te koppen, hij viel het halfslachtig aan zonder dat het nodig was. Nadat hij van zijn lijn was gekomen, hij liet ruimte achter zich links van hem die Mohamed Diame uitstekend vond.

Het wonderdoel van Diame

Na de stoot van Stockdale, Atsu vuurde op volle snelheid een eigenzinnig schot af en Diame wist dat door een eerste aanraking te nemen, hij dreigde de controle te verliezen in een druk strafschopgebied. Aan de vorm van zijn voeten in de herhaling kon je zien dat hij van plan was de kracht van Atsu's schot te gebruiken om de bal in de hoek te leiden, de ruimte die Stockdale had verlaten. Diame toonde opmerkelijke durf om dat soort schot te proberen, laat staan ​​de snelheid van denken om het voor elkaar te krijgen. Dit was geen toevalstreffer - het moet worden herinnerd als een van de beste kampioenschapsdoelen aller tijden en een van de belangrijkste.

Contrasterende ondertitels

Na de gelijkmaker fortuin was gunstig voor de dapperen. Chris Hughton stuurde het bericht:'hold out for a point' door Beram Kayal voor Sam Baldock voor te stellen. Het idee was om het middenveld aan te scherpen, maar in de praktijk verliet het Glenn Murray, die niet bekend staat om zijn snelheid om een ​​team upfield te dragen, boven geïsoleerd. Even, Rafa Benitez voelde het momentum om aan zijn zijde te staan ​​en hield vast aan de aanvallende wissel die hij had gepland voor Diame's leveller. Ayoze Perez verving Gouffran en gebruikte zijn meedogenloze energie om een ​​vermoeiende achterhoede in Brighton te verslaan. Na een geboorde voorzet van links door de altijd levendige Atsu, Perez ramde de winnaar naar huis om delirium onder de reizende fans te veroorzaken.

Bepalend moment?

In elk promotieseizoen, er zijn normaal gesproken een of twee momenten die bepalend zijn. Bournemouth ging in april 2015 met 2-0 naar Birmingham nadat hij punten had laten vallen in zeven van de 11 wedstrijden, maar won met 4-2 voordat hij de titel opeiste. Nadat Middlesbrough vorig seizoen een uitschieter had waardoor Aitor Karanka moest vertrekken voor een wedstrijd, de Spanjaard keerde terug naar de dug-out en hield toezicht op een late winnaar in een 1-0 overwinning op Hull.

Alle zorgen over de recente optredens van Newcastle waren vergroot door de meedogenloze vorm van Huddersfield, wiens spel in de hand en aanstaande wedstrijd met Toon suggereerde dat de zaken snel zouden kunnen veranderen. Een nederlaag aan de zuidkust zou die angsten een impuls hebben gegeven, maar die ommekeer van 10 minuten plaatst de kant van Benitez acht punten voorsprong op de Terriers. Brighton blijft in een goede positie en als ze kunnen leren om laat in toekomstige wedstrijden niet te veel druk uit te oefenen, ze zouden naar boven moeten gaan, maar deze overwinning voelde belangrijk voor Newcastle.