Tottenham 2-1 Southampton:zes dingen

Alli pakt de pen in de afwezigheid van Kane - mirror.co.uk

De doelpunten in de eerste helft van Christian Eriksen en Dele Alli hielpen Tottenham aan een 2-1 overwinning op de 10e plaats Southampton, maar wat hebben we geleerd van de wedstrijd?

De heldere start van Tottenham

Southampton moest gefocust blijven toen Tottenham vroeg in de gaten hield. De grote vraag was of ze de kracht en het doelpunteninstinct van de geblesseerde Harry Kane zouden missen. De 24-doelman werd vervangen door Heung-Min Son, die vroeg miste te zijn doorgespeeld door Eriksen. De Nederlander sloeg echter in de 14e minuut toe toen de verdediging van Southampton te diep zakte, waardoor hij van afstand naar huis kan rijden.

Southampton had zijn momenten

Oriol Romeu reageerde op Eriksen's opener met een nieuwe poging van lange afstand, deze vliegt een bakkebaard wijd van de rechterpaal van Hugo Lloris. Manolo Gabbiadini schoot op het zijnet na de terugval van Dusan Tadic in de 27e minuut. voordat Tadic zelf al snel een oppas van dichtbij miste, om erachter te komen dat de bal uit het spel was.

Slecht einde van de helft voor de Saints

Gabbiadini brak zijn lies na zijn bovengenoemde poging en terwijl Shane Long wachtte om in zijn plaats op te komen, nadat Steven Davis Dele Alli neerhaalde in het strafschopgebied. Alli scoorde vanaf de stip op 38 minuten en om het nog erger te maken, Tadic kreeg een tik na een wellicht nog ergere uitdaging in het strafschopgebied net voor rust, maar kreeg niets.

De tweede helft van de Spurs wiebelt

De thuisverdediging verloor de concentratie waardoor Ryan Bertrand vanaf de linkerkant kon aanvallen. Toen zijn levering niet werd goedgekeurd, James Ward-Prowse was er om toe te slaan voor zijn derde van het seizoen. Southampton bleef de druk uitoefenen met Davis die Shane Long te binnen schoot voor een rechtsbenige poging die een redding van Hugo Lloris dwong. maar de Ier stond bij andere gelegenheden buitenspel.

De storm was verweerd

De komst van Harry Winks, die dit seizoen indruk heeft gemaakt in de FA Cup, gaf Tottenham een ​​ban van balbezit en een sterkere grip op het middenveld. De late aanvallen van Southampton waren individualistisch en onsamenhangend, wat betekent dat Victor Wanyama en de Spurs back drie hen met relatief gemak afstoten. Invaller Vincent Janssen had de wedstrijd veilig kunnen stellen, maar zag zijn schot vanuit een strakke hoek gered worden door Lloris. De invaller van Southampton, Sofiane Boufal, bezorgde de achterlijn van de Spurs een nerveus moment, wijd schieten wanneer de ruimte wordt gegeven om te schieten.

Wat het betekent

Southampton maakte zichzelf niet te schande en na een eerste helft waarin niets naar hun zin was, ze deden er goed aan om het spel naar de draad te brengen. Zoveel als nederlaag, de grootste zorg is de blessure van Gabbiadini, wiens optredens de sleutel waren tot hun opleving in vorm. Tottenham verstevigt hun greep op de 2e plaats met een overwinning na een 10e overwinning in 13 - ze hebben misschien pech dat Chelsea's dominantie hun vorm onbeduidend maakt in termen van de titelrace.