Wat is een setpoint bij volleybal?

Een setpoint kan een cruciaal moment zijn in een volleybalwedstrijd, omdat het een kans is voor één team om een ​​grote stap naar de overwinning te zetten. Regels voor setpoints zijn afkomstig van zowel het wereldbestuur van de sport - de International Volleyball Federation, of FIVB -- en Amerikaans volleybal, die toezicht houdt op de sport in de Verenigde Staten.

Volleybalsets

Volgens de FIVB-regels, een reguliere volleybalwedstrijd bestaat uit maximaal vijf sets; het eerste team dat drie sets wint, wint de wedstrijd. Met USA Volleybal kunnen toernooien wedstrijden verkorten tot de beste twee van de drie. Anders dan bij tennis, waarin een set bestaat uit meerdere spellen, een set in volleybal is in wezen een enkel spel dat bestaat uit verschillende rally's. Een rally begint met een opslag en gaat door totdat de bal uit het spel is. Een team krijgt één punt voor het winnen van een rally.

Een set winnen

Elke set wordt gespeeld tot 25 punten, behalve als de teams na vier sets gelijk staan ​​in twee sets per stuk -- of één set per stuk na twee sets volgens de toernooiregels van USA Volleyball. In dat geval, de beslissende tiebreakset wordt gespeeld tot 15 punten. Om een ​​set te winnen, een team moet niet alleen als eerste het vereiste aantal punten halen, het moet ook een voorsprong van minimaal twee punten hebben. Bijvoorbeeld, als de score in een set 24-21 is, dan kan het team aan de leiding winnen als het het volgende punt scoort, omdat het 25 punten en een voorsprong van minstens twee punten zal hebben. Anderzijds, als de stand 24-24 is, dan heeft het volgende team dat scoort een voorsprong van slechts 25-24, wat betekent dat het de set niet kan winnen. In dit geval, de reeks gaat verder, en het eerste team dat een voorsprong van twee punten opbouwt, is de winnaar.

Punten instellen

Wanneer een team een ​​set kan winnen door het volgende punt te winnen, de situatie is een 'instelpunt'. In het eerder gegeven 24-21 voorbeeld, het team met 24 punten bevindt zich in een setpoint-situatie. Zelfs als zijn tegenstander het punt wint, het zou nog steeds een setpoint zijn omdat de score, nu 24-22, zou het nog steeds mogelijk maken om te winnen op het volgende punt. Als het achterblijvende team de stand op 24 wist te brengen, dan zou het voor niemand een vast punt zijn. Maar de winnaar van het volgende punt zou 25-24 staan, en het zou een vast punt zijn voor dat team. Er is geen limiet aan het aantal instelpunten dat een set kan bevatten, net zoals er geen limiet is aan het aantal punten dat een set kan hebben. Na 25 - of 15 in de tiebreakset - spelen de teams totdat iemand een voorsprong van twee punten heeft, of dat nu 26-24 of 30-28 of 120-118 is of iets anders.

Overeenstemmingspunt

Een verwant begrip is het matchpunt. Wanneer een team niet alleen de set maar ook de wedstrijd met het volgende punt kon winnen, het is een matchpoint-situatie. Stel dat een team een ​​wedstrijd twee sets tegen één leidt en een voorsprong van 24-15 opbouwt in de vierde set. Het zou een matchpunt zijn voor dat team - en het zou op elk punt een matchpunt blijven totdat het andere team de stand gelijk maakte.