Walsall 0-1 Port Vale Zeven dingen:Whitney moet wat speling krijgen

Eagles de redder voor Vale – bbc.co.uk

De spectaculaire winnaar van de 85e minuut van Chris Eagles in het Banks' Stadium betekent dat Port Vale hun League One-status toch kan behouden. na het afsnijden van een gelijk spel 1-0 tegen een jeugdige Walsall kant. Maar wat hebben we geleerd van het spel?

Vale's solide start

De bezoekers zagen er in het eerste kwartier goed gestructureerd uit, efficiënt drukken om Walsall te dwingen de bal tussen hun centrale verdedigers te spelen. Port Vale kwam het dichtst in de 13e minuut toen de geïmproviseerde poging van Sam Foley naast het doel vloog, voordat ze een paar geblokkeerde schoten hadden en Remie Streete's kopbal naast ging. Na 20 minuten buitenspel te zijn betrapt, Dan Turner werd opnieuw ingespeeld door de machtige Danny Pugh na Prestons slip, maar Kory Roberts bleef op de been en deed genoeg om te voorkomen dat de spits het juiste contact maakte.

Walsalls vloek van druk

De prestaties van Roberts als centrale verdediger waren positief voor Walsall, eveneens die van leenman George Dobson, die met wat slimme vaardigheid in krappe gebieden in de eerste helft groeide. De levendige Kieron Morris liet de lat rammelen - en Vale voor het eerst - met zijn aanval op 24 minuten. Dezelfde speler kreeg drie keer later een schot afgeblokt, voordat zijn corner leidde tot een kopbal van James O'Connor, die goed werd getipt door Leo Fasan.

Aarzelend spel van Walsall

Walsall was blij om de bal in de eerste helft te houden en wachtte zo lang als het duurde voordat Vale openging. Dit betekende vleugelverdedigers Jason McCarthy en Joe Edwards, die flitsen lieten zien van wat ze kunnen doen tijdens die periode van druk, niet vroeg genoeg werden gebruikt. Maz Kouhyar hield de bal vast in voorwaartse gebieden, maar had het linkerkanaal meer kunnen gebruiken, terwijl Adam Chambers zijn leeftijd liet zien met een langzame verdeling.

Open start van de tweede helft

Zoals de Saddlers hadden kunnen verwachten, ze kregen meer ruimte in het laatste derde deel van de tweede helft. Amadou Bakayoko, die het moeilijk had in de eerste helft, zag na rust meer van de bal en kreeg twee goede kansen. Hij stuurde een omhaal naast de voorzet van McCarthy in de 61e minuut, drie minuten nadat zijn lob een goede redding van Fasan dwong na de steekpass van Edwards. De aanvallende focus van Edwards liet Eagles vaak vrij om rechts af te breken, de ex-afgestudeerde Manchester United-oversteek naar Foley om vanaf zes meter wijd te kop.

Subs en Eagles het verschil

Michael Brown werd bekritiseerd voor het afzetten van Turner, die geen klasse kon toevoegen aan zijn jeugdige uitbundigheid, in plaats van met twee spitsen te gaan. De 26 minuten durende vertoning van JJ Hooper bevestigde zijn tactiek echter, druk van voren om een ​​steeds zenuwachtiger wordende Walsall-ploeg terug te dringen in hun verdedigende derde. Jon Whitney heeft misschien een fout gemaakt door Bakayoko af te zetten, met tienervervangers Tobias Hayles-Docherty en Mitch Candlin (de wind) die tijdens zijn afwezigheid geen aanvallen konden uitvoeren. Eagles was de hele avond Vale's grootste aanvalsdreiging geweest, dus het was passend dat hij de winnaar scoorde, een prachtige aanval van net rechts van de doos op 85 minuten.

Geen ramp voor Walsall

Hoewel supporters het recht hebben om verandering te willen, het misbruik dat Jon Whitney kreeg bij het laatste fluitsignaal was een beetje oneerlijk voor een eerlijke man die hard heeft gewerkt onder strikte beperkingen. Dit wordt misschien niet herinnerd als een goed seizoen voor Walsall, maar het is ook niet slecht geweest. De club verving een groot deel van de play-offploeg van vorig seizoen op goedkope wijze en wordt ingeklemd in de tabel door Charlton, MK Dons en Peterborough, die allemaal hebben geïnvesteerd in bewezen artiesten. Walsall heeft die luxe niet, ongeacht of men als reden het gebrek aan kortetermijnambitie van het bestuur of de bescheiden opkomst aanhaalt. De club had een jeugdgerichte benadering lang voor het bewind van Jon Whitney en vanavond, het was logisch om te beoordelen wie van de jonge duiven volgend seizoen een kans zou kunnen krijgen. Geen van hen leek op zijn plaats in een gelijkopgaande wedstrijd tegen een team dat hun laatste kans kreeg om in League One te blijven.

Vale's uitstel van executie

De late winnaar van Eagles betekent dat de Valiants slechts één punt verwijderd zijn van Gillingham. Met een doelsaldo dat waarschijnlijk niet in hun voordeel zal uitslaan, ze moeten volgende week Fleetwood verslaan en hopen dat de Gills Northampton niet verslaan, of Bury verliest bij Southend. Het zal een moeilijke taak zijn, met hun tegenstanders nog binnen met een externe kans op automatische promotie. Echter, de eenheid die de fans en spelers bij het laatste fluitsignaal toonden, suggereerde dat ze in ieder geval springlevend zijn.