Everton 3-1 Swansea Seven Things:Sigurdsson laat de Swans zinken

Rooney viert de derde – skysports.com

De winnaar van Gylfi Sigurdsson in de 64e minuut tegen zijn voormalige club bleek het beslissende moment toen Everton de degradatiestrijders Swansea City met 3-1 versloeg in Goodison Park. Hier zijn zeven dingen uit het spel.

Gedisciplineerde brede mannen

Het was een rustige eerste helft waarin beide teams er zonder bal goed gestructureerd uitzagen. De brede mannen van Swansea, Luciano Narsingh en Nathan Dyer, waren allebei blij om in hun verdedigende derde plaats te vallen om te voorkomen dat Cuco Martina en Jonjoe Kenny overbelasten. Everton werd daarom gedwongen in een muffe zijwaartse passage tussen Idrissa Gana Gueye en Morgan Schneiderlin, die in de eerste helft niet met de nodige positiviteit speelde. Toen ze vroege ballen uitkiezen voor Dominic Calvert-Lewin, de nauwkeurigheid van die passes liet veel te wensen over en de spits miste aanvankelijk de lichamelijkheid om Federico Fernandez te verslaan, die hem graag afzette. De jonge aanvaller kreeg zijn schot in ieder geval weg in de 22e minuut, maar zijn poging van buiten het strafschopgebied miste de kracht om Fabianski lastig te vallen bij gebrek aan alternatieve opties.

Een patrijs in een Fer-boom

De Nederlander Leroy Fer was de meest creatieve speler van de eerste helft van de uitploeg, in staat om de speelrichting te veranderen en snelle ballen in het juiste kanaal te zoeken voor Luciano Narsingh. Het eindproduct van zijn landgenoot liet wat te wensen over, ook al dwong hij Jordan Pickford vroeg te stoppen na een goed combinatiespel met Tammy Abraham, die de geblesseerde Wilfried Bony had vervangen. Swansea's 36e minuut opener kwam als een verrassing, ook al was het minder verrassend dat het Fer was die scoorde. Na de hoek van Tom Carroll, Ashley Williams werd afgeleid door de run van Alfie Mawson en verloor zijn oude teamgenoot, die op de achterpaal tikte.

Everton's dreigement

De leveringen van Sigurdsson leidden in de eerste helft tot spannendere momenten voor thuisfans, het vinden van goede gebieden met zijn vrije trappen en corners die werden geweigerd door de laatste wanhopige interventies van Fabianski en Mawson. De IJslander vond Williams met een uitstekende bal op de achterpaal, maar de Welshman dwaalde fractioneel buitenspel, Wayne Rooney een doelpuntenkans te ontzeggen. De 10-doeltreffer zou echter zijn kans krijgen, want seconden voor rust, hij combineerde met Aaron Lennon, die onhandig door Roque Mesa in het gebied werd gestruikeld. De penalty van Rooney werd indrukwekkend op de paal geduwd door Fabianski, maar Calvert-Lewin was het snelst om de rebound gelijk te maken.

Moment van magie

Er was niet veel om de twee teams te scheiden in de eerste helft, noch de eerste 20 minuten van de tweede. Everton was grotendeels blij om het bezit aan de Swans af te staan, maar de uitploeg had niet echt het tempo en de beweging om ruimte te creëren op de andere helft. Een combinatie van het gebrek aan tempo in beide aanvallen en het gedisciplineerde karakter van de twee middenvelden betekende dat de wedstrijd zou worden beslist door een moment van individuele magie. Het dure talent in de ploeg van Everton betekende dat ze daar meer kans op hadden en dat deden ze toen Sigurdsson Kyle Naughton passeerde om een ​​uitstekende curling-rechtsvoetpoging te maken voorbij Fabianski.

Tweede keer geluk voor Wazza

Nadat hij zijn penalty in de eerste helft zag gered voor de opener van Calvert-Lewin, Rooney had nog een kans om zich op het wedstrijdformulier te registreren toen Kenny in het gebied werd gestruikeld door Martin Olsson. Deze keer maakte hij geen fout, de bal stevig in de linkerpaal plaatsen, gevolgd door een nadrukkelijke viering. Calvert-Lewin had een vierde kunnen toevoegen nadat Naughton in balbezit was beroofd, bijna verder verergeren van de sombere midwinter van Swansea.

Zwanen in gevaar

We zagen een redelijk eerste uur van de kant van Paul Clement, wanneer Mesa, Carroll en Fer waren aantoonbaar invloedrijker op het middenveld dan hun blauwe tegenhangers. Het probleem was dat toen ze dat platform hadden, ze hadden niet de aanvallende spelers die voor het tempo zorgden, beweging en kwaliteit die nodig zijn om Tammy Abraham te ondersteunen en vragen te stellen aan de achterhoede van de thuisploeg. Het niet profiteren van het werk van het middenveld werd in de laatste fasen bestraft, toen koppen vielen en fouten begonnen binnen te sluipen, wat suggereert dat er een zorgwekkende kwetsbaarheid is aan deze kant.

Kersttraktatie voor bovenste helft Toffees

Dit was geen vintage optreden van Everton en hun standaard van slagen, voor lange periodes, niet helemaal in lijn was met hun langetermijnambities. De enige consistente eigenschap in hun prestaties was echter hun doorzettingsvermogen en energie zonder de bal, kwaliteiten die deze term niet altijd duidelijk waren op Goodison Park. Krediet moet worden gegeven aan Sam Allardyce omdat, na slechts vier wedstrijden de leiding, ze hebben alle degradatieangsten weggewuifd en zien er competitiever uit.