Mansfield 2-1 Newport:zes dingen die we hebben geleerd

Het ontslag van Gordon een keerpunt - walesonline.co.uk

Shaquile Coulthirst's scoorde de winnende penalty toen Mansfield van achteren kwam en de 10-man Newport met 2-1 versloeg - maar wat hebben we van de wedstrijd geleerd?

Mansfield valt vroeg aan

Onder eerdere regimes, Mansfield Town speelde direct voetbal dat veilig en doelloos was. Onder Steve Evans, ze spelen nog steeds rechtstreeks, vaak aan de ijverige Pat Hoban, maar doe dat in een hoger tempo en met meer manschappen in de box. De levendige CJ Hamilton was een constante dreiging op links en zag zijn schot op de korte paal gered worden door Joe Day, terwijl Rhys Bennett het beter had kunnen doen met zijn kopbal vanaf acht meter. Dit was geen dominant optreden van Mansfield, toch leken ze altijd in staat om kansen te creëren.

Slecht verdedigen van de Stags

Helaas, Mansfield creëerde ook kansen voor hun tegenstanders, zoals het geval was voor de openingstreffer op vijf minuten. Jaanai Gordon plaatste een voorzet die Jake Kean morste voor Ryan Bird om naar huis te tikken. Ook de spits werd zijn schot afgeblokt nadat Newport de bal op de middenlijn stal. Bennett komt te hulp door de bal naar achteren te leiden.

Newport was te reactief

Newport wachtte schijnbaar op Mansfield om de bal weg te geven in gevaarlijk gebied, of een fout maken, voor hen om enige intentie te tonen. Thuisvleugelverdedigers Lee Collins, aantoonbaar uit positie en Mel Benning keek passief, toch gebruikte Newport de bal niet goed genoeg, of speel met de vereiste breedte om ze uit te rekken. Wing-back rollen voor Alex Samuel en Dan Butler waren meer 'rug' dan 'vleugel' , maar die ene keer dat de boeien van de eerste los waren, hij reed naar voren en zette een goede voorzet in. Die bal dwong een onhandige poging van Scott Shearer af, die zojuist de geblesseerde Jake Kean had vervangen door de keeperspositie, een ander probleemgebied voor de gastheren. De achterhoede van Mansfield was er om te pakken te krijgen - Newport had bloed moeten ruiken en meer dan één schot op doel moeten hebben.

Mansfield creëerde kansen

Krystian Pearce leverde een grotere bijdrage in het strafschopgebied van de tegenstander dan zijn eigen, het draaien van de bal in de 16e minuut nadat Joe Day uit zijn doel was gegaan. De keeper redde één-op-één van Hoban, voordat de terugkaatsende poging van de spits door Micky Demetriou van de lijn werd geruimd. Hobans stakingspartner, Shaquile Coulthirst, gebruikte zijn tempo en vasthoudendheid om achterop te komen, terwijl CJ Hamilton links een constante bedreiging vormde. Hamilton combineerde tweemaal met Benjamin Whiteman in de eerste 10 minuten van de tweede helft. De voormalige kopbal naast de achterpaal na de voorzet van de laatste, voordat de rollen werden omgekeerd en Whiteman's tamme schot van dichtbij werd gered. De Stags waren niet bepaald dominant, maar ze leken des te meer kans om te scoren.

vurig spel

Met Steve Evans en Graham Westley in de dugouts, een opflakkering van de gemoederen was altijd waarschijnlijk en dat zagen we halverwege de tweede helft. Gordon werd controversieel weggestuurd voor een late uitdaging tegen Jamie McGuire, die zelf niet verlegen was om de vuile kant van het spel. Mansfield schakelde een versnelling hoger met een manvoordeel en won een penalty op 74 minuten voor de handbal van Craig Reid. Na wat grappige moeite om de bal stil te houden op de plek in de wind, De krachtige penalty van Coulthirst betekende dat Day geen sterk genoeg contact kon krijgen om het buiten te houden. Mansfield had de controle tot in de blessuretijd toen de defensieve kriebels weer de kop opstaken en Bird de keeper lobde. maar het raakte het dak van het net.

'Zoals je was'

De nederlaag van Hartlepool betekent dat Newport de zes punten van veiligheid behoudt die ze aan het begin van de dag hadden. De kanten van Graham Westley zijn historisch verbeterd in de laatste stadia van campagnes en een herhaling daarvan zal essentieel zijn voor elke overlevingshoop. De overwinning van Colchester betekent dat het ook een geval is van 'zoals je was' voor Mansfield, die op doelsaldo buiten de play-offs blijven. Ze hebben betere prestaties geleverd en defensieve tekortkomingen moeten worden aangepakt, maar de verbetering onder Evans is duidelijk te zien.