Hoe volleybalteams kunnen domineren met de 8-punts aanval

Een gediversifieerde overtreding is een integraal onderdeel van elk competitief zaalvolleybalteam. Het uitbreiden van de opties van je team op het net zal niet alleen je kill-ratio verhogen, maar houd ook de blokkers van je tegenstander gissen, veroorzaakt vaak gaten in de blokken en laat de verdediging van het andere team achter om de rekening te betalen.

De eenvoudigste manier om je tegenstander voor de gek te houden, is door meer offensieve aanvalsopties toe te voegen voor je hitters.

Zoals de meeste mensen weten, er zijn drie slagmensen in zaalvolleybal:de buitenslagman, middelste slagman en rechter (of zwakke kant) slagman. Elk van deze posities biedt de mogelijkheid voor talrijke slagopties op verschillende punten op het net in wisselende snelheden en tempo's.

Amateur- of beginnende teams houden zich doorgaans aan een 3-punts overtreding, met de setter die hoge sets aan de buitenkant opgooit, midden- of rechterkant van het net. Deze hogere sets en langzamere aanvallen zijn gemakkelijk te volgen voor de verdediging, en geeft de verdediging voldoende tijd om een ​​dubbel of driedubbel blok op te zetten, plus tijd om hun defensieve specialisten op de achterste rij te plaatsen met voldoende tijd om een ​​goede pass te geven.

Als het aanvallende team, dit is niet ideaal. Dus, wat je vandaag zult leren, is een uitsplitsing van verschillende soorten sets voor elke slagpositie die bulk en variatie zal toevoegen aan je aanval op de eerste rij.

Volleybal aanvalssystemen worden numeriek uitgesplitst. Wat u hier zult zien, is wat elk nummer betekent voor elke slagpositie, gebaseerd op de hoogte en het tempo van de set en de slagpositie. De redenering achter de nummers is dat elke hitter een nummer kan roepen, zodat de setter precies weet welke set hij moet overgeven en waar hij deze voor elke hitter moet plaatsen.

Outside Hitter (OH) sets

5

Een vijf-set is een buitenset, ingesteld op een lagere hoogte waar de bal midden in de antenne "sterft". Dit betekent dat de setter deze set in een sneller tempo moet pushen (maar niet zo snel als een schiettempo), zodat de bal begint te dalen naar de grond zodra deze de middelste tot hoge markering op de antenne passeert. Deze set kan een hit line of cross zijn, zolang de OH de juiste benadering kiest om de bal op zijn hoogtepunt te vangen voordat deze begint te dalen.

4

Een vier-set is een hoger geplaatste bal (ongeveer 10 voet in de lucht) die ongeveer 3 voet rechts van de OH-antenne wordt geplaatst. Dit is een langzamer tempo, zodat de OH kan overstappen van hun normale platform, hun aanpak volgen, lees de verdediging, en plaats de bal.

2

Het is de bedoeling dat een set van twee voor een OH wordt ingesteld op de plek van de Middle Hitter, hoog maar achter de MH. Dit betekent dat de MH voor een 1 set gaat (wordt even nader uitgelegd) terwijl de setter zich opstelt alsof ze de MH 1 gaan instellen. maar gooit in plaats daarvan een hogere bal op iets achter de naderende MH. De set moet ongeveer 10-12 voet in de lucht zijn om de MH in staat te stellen naar binnen te gaan voor hun snelle set, nep de blokkers, zodat wanneer de 2 set wordt geraakt door de OH, de blokkers landen al van het blokkeren van de MH's 1.

Middle Hitters (MH) sets

1

Een setje, ook bekend als een snelle set, is een snelle set, slechts 1-2 voet boven het net geplaatst. De timing voor de slagman op deze set is dat de MH hun nadering begint als de bal langs hun schouder gaat. De MH moet kijken naar de bal als deze over hun schouder gaat, nader dan direct voor de setter, springen en snel naar beneden zwaaien. Als het goed is gedaan, de setter plaatst de bal direct in lijn met de armzwaai van de MH. Het tempo is hoog in deze set om de OH- en OPP-blokkers van het andere team geen tijd te geven om binnen te komen, het verlaten van een enkel blok, indien van toepassing.

7

Een zeven set is vergelijkbaar met een 1 set voor een MH, Echter, de set bevindt zich direct achter de setter. Nog een keer, we hebben het over een snelle aanpak, de bal wordt 1-2 voet boven het net geplaatst en de MH nadert direct achter de setter. Nog een keer, vanwege het hoge tempo van deze aanval, de OH en OPP van de verdediging hebben geen tijd om binnen te komen voor het triple block. Terwijl tegelijkertijd, de MH-blokker wordt vaak voor de gek gehouden door te denken dat de setter een snelle 1 set instelt, dus zal opzetten om te blokkeren voor de setter, wanneer in feite, de MH nadert direct achter de setter, het net wijd open laten voor de kill.

3

Een three-set is een shoot-set waarbij de bal ongeveer 2 voet boven het net vliegt voordat de MH het aanvalt. De MH zal het startpunt van de nadering rechtdoor aanpassen vanaf het halverwege punt tussen de OH- en MH-spot. Het tempo voor deze set is snel wat betekent dat de benadering van de slagman daarmee moet overeenkomen. Een 3 set voor een MH, als het goed is gedaan, betekent dat er geen blokkade van de verdediging mag zijn.

9

Een negen set is dezelfde set voor zowel de MH als de rechter (OPP) slagman. Maar de aanpak, aanval, en balcontact zijn verschillend tussen de twee slagmensen. Een 9-set is een doornmaat die hoog (10-12') dicht bij de rechterantenne (pin) wordt geplaatst. De MH "achtervolgt" de set-out en slaat het als een slide (van hun linkervoet af) en raakt een cross of lijn. Het is belangrijk dat de OPP-hitter weet dat de MH callt en uitgaat voor de 9 sets, zodat de twee niet voor dezelfde bal gaan. Dit is de reden waarom deze aanval vaak wordt uitgevoerd wanneer het aanvallende team een ​​5-1 heeft en de setter op de eerste rij staat.

Rechterkant a.k.a Opposite Hitter (OPP) Sets

9

Zoals hierboven vermeld, de set voor de OPP en de MH negen is hetzelfde. Echter, de OPP zal hun benadering van buiten de baan nemen (in of nabij de met een hekje gemarkeerde lijnverlenging van 10 voet). Het idee van de 9-set voor de OPP-hitter is om hoog in te stellen en boven en over het blok naar de diepe achterhoeken te kunnen slaan.

7

Net als bij de 7-set voor de MH, deze set wordt direct achter de setter geplaatst, ongeveer 1-2 voet omhoog, meestal roept de OPP-hitter een 7 omdat de MH om de 9 roept, zodat hun naderingspaden elkaar kruisen en de verdediging in de war brengen, waardoor er nul blokken en een wijd open net achterblijven.

Al deze slagopties kunnen op elk niveau worden aangeleerd. Ik run deze opties momenteel met mijn Divisie II Women's college-team, maar ik heb het met succes onderwezen op de middelbare en middelbare school, ook.

Bij het aanleren van aanstootgevende varianten, er zijn veel handige tools om een ​​visuele sjabloon voor je spelers te maken. Ik heb poolnoedels (door het net geregen) gebruikt om stop- of naderingspunten voor zowel setters als hitters te markeren en om de plaatsing van de bal en benaderingspatronen te leren en te begrijpen. Rubberen vloerstippen zijn een geweldige manier om hitters te laten zien waar ze moeten beginnen en welke hoek ze moeten nemen, evenals om plaatsings- en landingsplaatsen voor setballen te markeren.

Echter, het belangrijkste voor uw spelers om te leren deze uitgebreide 8-punts aanval met succes uit te voeren, is voetenwerk.

Als setters effectief hun voeten onder de pass krijgen en hun schouders naar hun doel richten, ze kunnen al deze slagopties bijna overal in de buurt van de 10-voetlijn uitvoeren.

Maar het is de taak van de slagman om te bezitten, overwin en onthoud de footwork-stappen om de sets op het juiste moment en de juiste plek op het net te kunnen verpletteren. Zorg ervoor dat je het voetenwerk afbreekt met je hitters. Voor elke hit van het overgangstype, zorg ervoor dat u op het volgende slaat:

• Waar op het veld beginnen ze hun aanpak?
  • Hoe snel moet hun benadering van het net (of de setter) zijn?
  • Mochten ze van twee voeten af ​​springen, of rennen ze een glijbaan en springen ze eraf?
  • Zal hun armzwaai recht naar beneden of over hun lichaam zijn?

Dit zijn allemaal belangrijke details om als team de 8-punts aanval onder de knie te krijgen. Echter, als het goed is gedaan, en grondig geoefend, je team zal ongetwijfeld meer kills en meer overwinningen binnenhalen met deze aanpak.