Birmingham 1-3 Leeds Seven Things:bezoekers klinisch

Leeds viert Wood's tweede – mirror.co.uk

Een brace van Chris Wood hielp Leeds aan een toevallige 3-1 overwinning in Birmingham - maar wat zijn de belangrijkste discussiepunten?

Birmingham begon goed

De kant van Gianfranco Zola had vertrouwen geput uit de overwinning van vorige week bij Wolves. Pablo Hernandez' ontkoppeling van Leeds' dubbele draai van Liam Bridcutt en Eunan O'Kane betekende dat ze niet genoeg terrein bestreken, waardoor Blues wat leuks kan spelen, voetbal met één druk op de knop. De vasthoudende Craig Gardner zag zijn doelschot door de ijverige David Davis in het zijnet terechtkomen. die tevergeefs een 11e minuut penalty claimde na een trip.

Groen gedwarsboomd Adams

De Robert Green die op de openingsdag een blunder maakte en wekenlang kritiek kreeg, lijkt een andere man dan de Robert Green die nu zo vaak de redder van Leeds is. Che Adams versloeg Pontus Jansson in de eerste 20 minuten en toen hij de flick van Gardner vastgreep, de uitstekende Green ontkende de aanvaller een-op-een op 13 minuten.

Hout was klinisch

Die redding van Groen bleek een minuut later cruciaal. De rustig effectieve Luke Ayling speelde een hoopvolle voorwaartse bal die Ryan Shotton uitglipte en Chris Wood opsprong, de spits prachtig lobbing Tomasz Kuszczak. Hout blijft altijd alert en scherp in gevaarlijke gebieden, ook als hij er niet al te veel bij betrokken is. Het is eerlijk om te zeggen dat als de Nieuw-Zeelander nog steeds in St. Andrews was - zijn thuis voor de 11/12-campagne - Blues meer van de kansen die ze creëren zou omzetten.

Nsue een bedreiging

Tesche raakte de lat vanop afstand aan het einde van de eerste helft en aan het begin van de tweede, hij koos een aantal goede passes voor rechtsback Emilio Nsue. De voormalige Boro-man veroorzaakte problemen voor Leeds-linksen Gaetano Berardi en Souleymane Doukara, gevaarlijke kruisen plaatsen. Een van hen zag de kopbal van Adams op de lijn geblokkeerd worden door de heerszuchtige Kyle Bartley, voordat de aanvaller de bal van dichtbij omdraaide en vervolgens opnieuw een redding van Green forceerde, allemaal binnen 90 seconden.

Phillips veranderde het spel

O'Kane keek uit het tempo, maar zijn vervanging in de 58e minuut, Kalvin Philips, keerde het tij. De speeltijd van de invaller viel wel samen met de gelijkmaker van Blues, Gardner sloeg op 63 minuten een stevige linksbenige drive in de benedenhoek. De gastheren bouwden daar echter niet op voort, want Phillips gebruikte zijn energie en kwaliteit in balbezit om Leeds verder op het veld te helpen. Bij de laatste twee goals zou hij een handje hebben.

Cogley is geen centrale verdediger

Met hout op de loer, de Blues-backline wist uit ervaring dat ze zich geen ‘slip-ups’ meer konden veroorloven. Helaas, Josh Dacres-Cogley verloor zijn houvast na de lay-off van Phillips en Wood profiteerde van een roofzuchtige eerste finish. Cogley is een aanvallende vleugelverdediger van beroep en hoewel hij er beheerst uitzag aan de bal, hij miste de standaardkwaliteiten die vereist zijn voor een centrale verdediger, zelfs in een verdediging van drie man. De 20-jarige trok zich terug van Alfonso Pedraza, een andere invaller die indruk maakte op de bezoekers, waardoor de Spanjaard de bal in de verre hoek kon stoppen. Het feit dat Leeds in het eerste uur nauwelijks aanviel maar de wedstrijd met drie doelpunten eindigde, zegt veel over de manier waarop Birmingham verdedigde.

Een bekend verhaal

Die wedstrijd vatte het wel en wee van beide teams samen. Birmingham raakte vaak het houtwerk en creëerde talloze kansen, maar had moeite om ze te grijpen, betaal dan voor fouten aan de andere kant. Daarentegen, Leeds heeft de neiging om uitdagende eerste helften te doorstaan, neem dan de controle zodra een voorsprong in de tweede helft is behaald. Met die formule konden ze een promotie-uitdaging volhouden, zolang Green en Wood die wedstrijdwinnende momenten blijven produceren.